Våra utfärdsplatser

Här finner du en enkel dykbeskrivning på Eskilstuna Dykcenters utfärdsplatser.

Magsjön, Porsudden, är vår fina uppdykarplats, där grusmatta för övningar och en boj på sju meter ligger nedlagt av EDC. Här kan du förvänta dig en massa abborrar och kräftor under dyksäsongen, beroende på vilken rutt du väljer så står det ofta små och stora gäddor i vassen och lurar. Gör du ett nattdyk här så kan du få se den ganska ovanliga lilla fisken Neonöga. Om du vill kan du på denna dykplats nå ner till ca 15-18 meter men den bästa dykningen har du på braxgräset som växer runt fem meters kurvan.

Magsjön, Magbro, är viken där vi brukar ha AOW kurser då den inte är mer än fem meter djup. En 25 meters lina ligger därför utmed botten för att underlätta en av övningarna på kursen. Denna dykplats kan med fördel användas vid provdyk då det är lätt att komma i och oftast är fullt av saker att titta på som kräftor, abborrar, gäddor och braxen.


Kolsva Fältspatsgruva
är en riktigt ”Rock´n Roll” dykplats. Där kan alla dykare få sitt lystmäte då sikten alltid är ok oavsett väder och årstid. Vill du kan du ta en guidad tur längs en utlagd lina, kolla in kaffegrottan, göra ett mycket enkelt vrakdyk, titta på bilar eller undervattensskog…. har du kunskap kan du dyka lugnt och säker till till alla sportdykardjup. Med rätt utbildning kan du också dyka betydligt djupare och in i gruvgångar och håligheter på olika djup. Kolsva kräver ganska många dyk innan man ”kan” dykplatsen och tycker att det inte finns så mycket mer att se…


Kvinnersta Kalkbrott
är ett riktigt mysdyk om man jämför med Kolsva.. Du börjar din dykning i en ca 50 meter lång kanal som inte är djupare än 4 meter. Dock kan denna del av dyket vara otroligt fin med mycket fisk och kräftor att se. Du dyker in till själva brottet genom en grindförsedd gång där de gamla lastbilarna åkte. Den är bara några meter lång och oftast kan man se ljuset genom tunneln. STORA gäddor kan ses i Kvinnersta och magnifika abborrar, sikten brukar nästan alltid vara kalas förutom direkt när isen har gått på våren. Kvinnersta har ett maxdjup på ca 20 meter vilket gör det perfekt att utforska för oss sportdykare. Det finns några mindre håligheter man kan gå in och kika i om man vill annars är det brottet i sig som är det fina. Håller du till vänster när du kommer in i brottet får du lite undervattenskog att titta på och håller du höger kommer ett gammalt ammunitionsförråd att dyka upp efter några minuter. Kvinnersta är ett riktigt höjdardyk!


Harm
är ett vrak som ligger en bit från land, men man behöver inte båt för att komma dit utan man dyker längs en lina som är lagd på botten. Harm är ett gammalt lastfartyg som gick ner då det rammades av ett annat fartyg. Stort och spännande och kräver flera dyk innan man är klar och har sett ”allt”. Dock ligger Harm lite tokigt till och dyks med fördel under vår och sen höst pga båttrafik. Maxdjupet är 20 meter så det passar sig mycket bra som ditt första riktiga vrakdyk. Sikten kan variera från gång till gång från riktigt bra till ganska usel beroende på hur vädret har varit.


Tessi II
är en båt vi hyr in oss på i Stockholms skärgård. Skepparen tar oss ut till lämpliga vrak beroende på hur väder och vind ligger på. Det kan var allt från Eldaren som ligger långt ut till Riksäpplet som ligger ganska nära hamnen. Vraken är från skiftande tidsåldrar så det blir en liten historielektion på köpet. Stockholm är ett av världens vrakrikaste vatten då vi inte har skeppsmasken som äter upp våra vrak.


Klövingebro
är ett sjödyk där du alltid har ganska bra sikt. Djupet du kan nå är runt ca 15 meter men som i Magsjön har du den bästa dykningen relativt grunt. Du kan se fiskar av olika slag men även diverse saker som har blivit i slängda från land. Det är enkelt att gå i och ur och har en stor fin grillplats på land.


Lissnäs
är ett kalkbrott som ligger otroligt fint. Det har en enkel i och uppgångsplats med fikabord precis intill. Mysigt ställe som under ytan har lite träd fortfarande stående och ett kontor med en bil precis nedanför igångsplatsen. Sikten kan variera lite från kalasfin till sisådär då det är lite känsligt för regn. Du kan förvänta dig att se en hel del kräftor och fisk men även ett gammalt ”staket” längs en av kanterna på den vänstra sidan av brottet. Du kan hitta ett djup närmare 20 meter men har den bästa dykningen runt ca fem meter.



Nydalen, Vättern
,  ligger i närheten av Askersund så det tar lite tid att åka. Det är dock värt varenda sekund då dykningen är jättefin med en platå på ca 5 meter, men även ett ordentligt djup om det är djupet du är ute efter. Sikten är alltid jättefin och själva dykplatsen på land är kanon. Åker du dit under sommaren och har fint väder så lovar jag att det är lätt att göra en längre ytintervall än vad som var tänkt från början. Under själva dykningen kan du kolla till hur kräftorna bor och även se lite fisk. Vättern är ett av de finaste dykvatten vi har i Sverige!


Silvberg
är en ganska liten dykplats där du måste hålla koll på ditt djup. Det finns inte någon riktig botten förutom på ca 50 meter. Dykningen är rolig då det finns flera saker att titta på som Harry som sitter på en bjälke i full gruvutrustning, dock är det lite sämre med fisklivet. När du kommer till Silvberg tror man att man har kommit utomlands för vattnet har en alldeles turkos färg. Sikten brukar vara bra men språngskikt kan förekomma på lite olika djup beroende på vilken årstid man är där och dyker.


Skeppsvik
ligger i Östersjön och har en liten promenad ner till vattnet på ca 200m. Det är enkelt att komma i och man kan lätt hitta det djup man vill ha ner till 30-40 meter, då botten lutar neråt som i trappsteg. Sikten brukar vara bra med det kan förekomma ett språngskikt ganska grunt. Det du kan förvänta dig att se är musslor, tejstefisk, simpor och lite annan fisk. Har du tur kan du stöta på ett mindre vrak. I Skeppsvik har vi sett tomten dela ut paket under ytan de senaste åren, detta har blivit en mycket trevlig årlig tradition.


Kovik
ligger även det i Östersjön. Kovik är den dykplats som vi använder när isen ligger på våra vanliga uppdyksplatser under vinterhalvåret. Det är enkelt att komma i och ur och du kan dyka på lite olika ställen. Antingen går du i vid själva badplatsen och får ett maxdjup på ca 15 meter eller också går du i och dyker på utsidan av piren och kan då hitta djupare vatten. Vid vissa tillfällen har vi en båt som ligger på plats vid Kovik eller drar en båt med oss och gör vrakdyk runt Munken, kobben som ligger precis utanför. Där ligger vraken Marianne på ca 26 meter och Svanen som är söndersprängd på djup mellan 7-16 meter.


Lysekil
är Västkustens pärla. Vi åker dit några helger under sommar och gör båtdyk med Diveteam Lysekil. Vi bor på vandrarhemmet Strandflickorna och äter lunch på Havets hus. Dykningen sker på de bästa dykplatserna beroende på väder och vind, antingen långt ut i havet eller inne i Gullmaren som är Sveriges enda riktiga fjord. Vill man göra ett landbaserat dyk så är det mycket enkelt då Släggö, Sveriges mesta dykplats ligger här. Gå i från bryggan och du kan välja djup ända ner till 30 meter…


Strömsholmen, Norge
, är dykning när den är som bäst. Vi dyker under fyra dagar på otroligt fina dykplatser med färg, form och ett djurliv du inte trodde var möjligt i Norden. Stora torskar, marulk och pyttesmå bläckfiskar är bara något du kan uppleva. Färgerna tar dig med storm och Strömsholmens natur i sig är väl värt ett besök. Olav kör ut oss med båt minst två dyk om dagen och man måste göra minst ett dyk på husrevet runt bryggan. Nattdyk gör vi antingen från båt eller landbaserat lite beroende på. Vi bor precis runt hörnet på dykcentret och lagar vår mat själva. 2011 när vi var där så var det två delfiner som bodde i den lilla viken bortom en av stugorna. Vill du bara välja en dykutfärd under året så välj NORGE!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.